Een uniek kijkje in de keuken! The making of…Eigenwijze Tobias!+SPECIALE winactie!

 

eigenwijze tobiasEen paar blogs geleden schreef ik enthousiast over het boek Eigenwijze Tobias van schrijver/illustrator Ruud Bruijn. De illustraties in het boek waren bijzonder mooi en ik vroeg me in het blog (en bij het lezen dus) af hoe zou zo’n werkproces in zijn werk gaan voor een illustrator? Je kon namelijk goed zien dat er echt veel aandacht besteed was aan perspectieven, licht en andere details als windrichting.

Tot mijn grote verrassing reageerde Ruud Bruijn zelf onder mijn blog, ik citeer een stukje:

“In uw bespreking van Eigenwijze Tobias vraagt u zich af of ik voor de tocht die Tobias rond zijn huis maakt, gebruik heb gemaakt van modellen om de omgeving te bepalen. Dat is een hele goede en terechte vraag. Ik heb een 3D modelletje gemaakt van het huisje van Tobias, waarop ik allerlei aanwijzingen heb geschreven over tijdstip, kijkrichting, windrichting en zonnestand. Dat heeft me erg geholpen bij schaduw, waaiend gras en was, zonsondergang e.d. Als u mij even een ‘gewoon’ e-mail adres doorgeeft, zal ik u een foto van deze maquette sturen. Misschien geeft het u een leuk inkijkje hoe deze platen tot stand zijn gekomen”.

 

Dat hoef je mij echt geen twee keer te zeggen dus de foto’s van de maquette zijn binnen en deel ik graag met jullie!

 

Je ziet dus het huisje van varkentje Tobias in het midden en daaromheen de diverse aantekeningen over de scenes in het boek; op de camping, in de stad, bij het pompstation, bij het theehuis. Je ziet aantekeningen over Noord/Oost/Zuid/West, tijdstippen waarop de scene zich afspeelt in relatie tot de stand van de zon… Heel tof om te zien.

En.. wat een werk en precisie!!

 

Ruud Bruijn zelf gaf nog de volgende uitleg:

“De maquette is ongeveer 25 cm in doorsnee. In het midden staat het huisje van Tobias. Rondom het huis heb ik de zichtlijnen aangegeven waarover je naar het huis op de achtergrond kijkt. Als illustrator wil je immers dat het steeds onder een gunstige hoek wordt afgebeeld. Daardoor kun je steeds kenmerkende elementen op de tekening kwijt; de zandbak, de bomen, het schuurtje, de wapperende was, enz. Dat bevordert de herkenbaarheid voor de jonge doelgroep.

Moeder is toegevoegd om Tobias goed in de gaten te houden en dat alles is een vertrouwd herkenningspunt op de achtergrond.

Daarbij hielp de maquette mij om de stand van de zon te controleren, de tijd verloopt en dus ook de schaduwen en de standhoogte van de zon.

Aan het eind van het boek gaat de zon onder, de dag loopt ten einde en het verhaal ook. De schaduwen worden gaandeweg langer en de kleur van het licht verandert. Ook de windrichting speelt een rol, de was moet ook logisch blijven wapperen vanuit de verschillende standpunten.

Je snapt dat het een prima hulpmiddel was om de schetsen voor dit prentenboek een goede geografie te geven.

Er zijn waarschijnlijk geen kinderen die deze structuur herkennen terwijl ze de tekeningen bekijken, maar ik ben er van overtuigd dat al deze elementen bijdragen aan het realisme van het rondje dat Tobias om zijn huis wandelt.”

 

Nog even een ingezoomde foto van de maquette en een plaat uit het boek:

 

 

 

 

 

 

 

 

Een hele grote dank je wel aan Ruud Bruijn voor dit bijzondere inkijkje in de totstandkoming van het boek. Wat een werk zit er in en dat zie je ook echt in het boek terug. En ik ben het er helemaal mee eens dat al die details bijdragen aan de beleving van het boek, ook voor een kind!!

Wil je Ruud Bruijn volgen? Hij zit op instagram! En als je nog meer wilt lezen over wat er allemaal te zien is op de platen (auto’s zoals een Alpha Spider, VW Kever, Fiat 500, Triumph en op de camping vind je een klassieke De Waard tent), lees dan dit artikel!

En voor iedereen die het boek nog niet heeft gelezen: GA HET HALEN en lees het voor!! Zeker met deze achtergrondinfo ga je er ook zonder kind nog eens in bladeren, dat weet ik zeker! Of… doe mee aan de winactie!

Super Speciale Winactie! *WINACTIE IS GESLOTEN*

Wil je het boek nu wel eens zo vaak als je wilt van dichtbij bekijken? Doe dan mee met de winactie!

Want van uitgeverij De Vier Windstreken mogen we een exemplaar weggeven! En dat niet alleen… Ruud Bruijn zal het boek persoonlijk signeren mét een kleine Tobias-tekening!! Echt, te bijzonder dit!!

Wat moet je doen om kans te maken?

Laat in een reactie hieronder én onder de post op Facebook (en like de pagina als je dat nog niet hebt gedaan) weten dat je mee wilt doen.

Niet verplicht maar wel super leuk als je LeesLeesLees volgt op Twitter of Instagram!

En als je de Facebook-pagina van De Vier Windstreken liked natuurlijk!

Je kunt meedoen t/m zaterdag 30 september 2017, 23:59 uur. Ik zal de winnaar op zondag 1 oktober bekend maken d.m.v. een tag onder het bericht op Facebook. In dit blogbericht zal ik vervolgens ook de namen bekend maken. Als je gewonnen hebt ontvang ik graag een pb via Facebook met je adres.

DE WINNAAR IS MARIKE GEWORDEN. GEFELICITEERD! IK ONTVANG GRAAG EEN PB MET JE ADRES GEGEVENS!

Met veel dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken!

Voorwaarden winactie: Om kans te maken op het boek moet je ‘lid’ zijn van de LeesLeesLees Facebookpagina. Niet-leden zijn uitgesloten van deelname. Deze actie loopt tot en met zaterdag 30 september 2017. De winnaar tag ik op zondag 1 oktober 2017 onder het Facebook-bericht en meld ik in dit blog. Binnen een week ontvang ik vervolgens graag een pb met daarin je adresgegevens. Ontvang ik binnen die termijn geen pb, dan kom je te vervallen als winnaar en kies ik iemand anders. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Gegevens:

Titel: Eigenwijze Tobias

Auteur: Ruud Bruijn

ISBN: 9789051165715

Soort: Hardcover

Pagina’s: 32

Uitgever: De Vier Windstreken

Prijs: € 14,50

Haal ‘m in je eigen boekhandel of klik hier: Eigenwijze Tobias

Dit boek kreeg ik een tijdje terug om over te bloggen, dat heb ik ook gedaan en daaruit is dit bijzondere blog weer voort gekomen!

 

 

Share

13 Comments

  1. Marian B

    Voor mijn eigenwijze zoontje 😉 doe ik graag mee. Misschien kan ik het ook wel gebruiken op school. Doe alleen niet aan FB maar wel gedeeld met G+, hopelijk mag dat ook.

  2. Marike

    Wat leuk om zo een kijkje in de keuken te kunnen nemen van een illustrator. Er komt veel meer bij kijken dan ik dacht. Na dit gelezen te hebben zou ik het boek heel graag voor werken lezen aan mijn eigen jongens maar ook met de foto’s erbij voorlezen in de klas waar ik klassenmoeder ben om te laten zien wat er allemaal komt kijken bij het schrijven en illustreren van een boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.