Ingevuld: De Voorleestag!

 

 

Het zijn de Nationale voorleesdagen en daarom bedacht Jeanet de Voorlees tag en Emmy tagde mij op haar beurt. 

Daar doe ik natuurlijk graag aan mee!

 

WAT IS OP DIT MOMENT HET FAVORIETE BOEK VAN JE KIND?

Oeh dat verschilt eigenlijk om de paar dagen (hij heeft ook wel erg veel keus, als zoon van een kinderboekenblogger en bieb-fanaat 😉 ), maar op dit moment komt hij erg vaak met Het Zwarte Konijn van Philippa Leathers aan zetten. Het is ook een prachtig verhaal, over een konijn en zijn schaduw, waar hij eerst bang voor is maar die hem later toch echt uit de penarie helpt. De tekeningen zijn ook erg grappig gedaan. Het boek staat dan ook op de lijst om een blog over te schrijven 😉

HEB JE EEN VAST VOORLEESMOMENT?

Ja, net voordat we naar boven gaan voor bedtijd en boven in bed voor het slapen gaan. Tussendoor ook vaak als we even een rustmomentje zoeken. Of als we net terug komen van de bieb. Of als er weer een nieuw boek op de mat ligt. Best vaak dus haha.

 

LEES JE PRECIES WAT ER STAAT OF MAAK JE ER WEL EENS JE EIGEN VERHAAL VAN?

Nee ik lees precies wat er staat. Er is in de regel veel aandacht besteed door de auteur om het zo op te schrijven en dat doe ik graag eer aan 🙂 Mijn zoontje is ook wel gehecht aan hoe het voorgelezen wordt, het is ook wel de bedoeling dat papa en mama het op dezelfde manier voorlezen; als mijn partner wel iets wijzigt of bij een informatief boek een andere volgorde aan houdt wordt hij ook gecorrigeerd door de kleuter.

 

MAG JE KIND EEN BOEK UITKIEZEN OF KIES JIJ WAT ER VOORGELEZEN WORDT?

Hij mag uitkiezen maar ik zeg soms wel of het kort of lang moet zijn zodat hij richting heeft in de keuze. En als het echt duizend keer hetzelfde boek is achter elkaar dan vraag ik of ik vandaag mag kiezen. En vaak mag dat dan ook nog inderdaad mijn eigen keuze zijn. 

 

ALS HET BOEK UIT IS EN JE KIND WIL HET NOG EEN KEER LEZEN, LEES JE HET DAN NOG EEN KEER OF KIES JE EEN ANDER BOEK?

Dat ligt er aan hoeveel tijd er nog is, bij bedtijd is het wat strikter dan overdag. Maar op zich prima om het opnieuw te lezen, als voorlezer ontdek ik ook elke keer weer iets nieuws, in de tekeningen bijvoorbeeld. Plus voor mijn blog gebruik ik ook hoe mijn zoontje reageert op de boeken dus handig als ik het een paar keer met hem lees.

 

MAAK JE GEBRUIK VAN LUISTERBOEKEN?

Toevallig hebben we tijdens de zomervakantie in de auto een luisterboek op gezet en onze kleuter vond het geweldig. Wij wat minder, we vonden het boek niet echt geweldig en hebben het al na een paar hoofdstukken gestopt. Volgend jaar doen we wat meer voorwerk 😉 want het is super leuk (ik luister zelf in de auto ook wel eens luisterboeken) en ideaal voor onderweg!

 

MAAK JE GEBRUIK VAN DIGITALE VOORLEESBOEKEN?

Nee ik ben met mijn kleuter toch meer van het papier. We hebben wel eens wepboeken mee uit de bieb genomen maar toen was hij nog een peutertje. Als we in de bieb zijn en de computer staat aan met de digitale voorleesboeken dan kruipt hij er overigens wel achter.

 

KOOP JE VAAK NIEUWE VOORLEESBOEKEN?

Ik zit in de enorme luxe positie dat ik veel boeken van uitgevers krijg om over te bloggen. Dus ik koop niet veel zelf. Plus ik leen veel uit de bibliotheek. De boekenkasten puilen dan ook uit…

 

LEEN JE BOEKEN BIJ DE BIBLIOTHEEK?

Ja dus! We gaan elke 2-3 weken voor een nieuwe stapel boeken. Zowel mijn zoon als ik zelf zoeken uit, ook puzzels en spellen trouwens.

 

WELKE TIP OVER VOORLEZEN WIL JE ANDERE OUDERS MEEGEVEN?

Doe het al vanaf baby! Het is een heerlijk rustmoment en ja er zijn dus speciale babyboeken. En hou het daarna vol, maak er inderdaad een vast moment van. En… ga door ook als je kind al kan lezen! Niks fijners dan voorgelezen worden voor het slapen gaan, ook als je al ouder bent!

 

Veel voorleesplezier!

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.