#115. Leren over andere culturen: Tenzin viert feest

 

 

Ik heb zelf veel gereisd en ook in een andere cultuur gewoond. En ben dan ook vast van plan om mijn zoontje waar mogelijk met andere culturen te laten kennismaken. Of dat nou is via een muziek- of theatervoorstelling, muziek die we thuis draaien, eten uit verschillende landen voorschotelen of via prentenboeken. Al is dat laatste nog niet zo makkelijk. Er zijn niet heel veel prentenboeken over andere culturen en als die er zijn ontkom je niet altijd aan clichés. Dit boek is voor mijn gevoel daarop wel een (prettige) uitzondering.

Het is geschreven door een cultureel antropologe die o.a. door middel van onderzoek zich heeft verdiept in de Tibetaanse cultuur. Omdat zij ook aan kinderen wilde kunnen vertellen erover heeft ze dit boek geschreven. Met erg leuke tekeningen ook.

Het gaat over een jongetje, Tenzin, dat woont in een Tibetaans klooster in India. We lezen wat hij meemaakt op een bijzondere feestdag. En leren intussen wat over die bijzondere cultuur. Waarbij je natuurlijk ook merkt dat het doen en laten van Tenzin in basis eigenlijk niet eens zo heel erg verschilt van een kind in ons eigen land!

 

Achterin het boek staat wat uitleg voor de voorlezer en wat activiteiten die je na het lezen van het boek kunt doen. Heel erg handig. Ik denk dan ook dat dit een goed bruikbaar boek is op school. En dan met name voor de leeftijd waarop het wereldbewustzijn wat toeneemt.

Als ik naar mijn eigen kleine kleuter kijk denk ik dat het vanaf groep 2 zeker interessant zal zijn. Je kunt dan ook een hele les eromheen bouwen met filmpjes, de wereldbol erbij pakken, etc. ik ben geen docente maar krijg wel meteen inspiratie!

Na dit deel is het plan dat er nog meer prentenboeken verschijnen over bezoekjes aan andere culturen! 

Gegevens:

Titel: Tenzin viert feest

Auteur: Monique J. Tekstra-van Lochem & René Speelman (ill.)

ISBN: 9789491197086

Soort: Hardcover

Pagina’s: 32

Uitgever: Antropomo

Prijs: € 15,25

 

Het boek is te bestellen via de inspirerende site van de schrijfster: http://www.antropomo.nl/tenzin/. Daar vind je ook meer informatie over haar onderzoek en reizen.

 

 

Disclaimer: Dit boek kreeg ik via de schrijfster om over te bloggen. Dat deed ik graag want het is een bijzonder boek! Voor meer informatie over ons beleid klik in het hoofdmenu op het kopje “Over de site”.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.