#76: Migranten welkom heten…: Welkom

Hoe leg je nou aan een klein kind uit wat migranten of vluchtelingen zijn? In deze tijd een actueel onderwerp waarbij je kind hoe klein het ook is, er op een gegeven moment echt iets over zal horen. Dit prentenboek kan er bij helpen om uit te leggen wat migreren is en wat je als migrant tegen kan komen. En dan gaat het eigenlijk meer om het overbrengen van het gevoel van een vluchtende familie als het denkt ergens te kunnen settelen maar niet welkom blijkt te zijn.

Dit klinkt heel zwaar maar in het boek ‘Welkom’ van schrijver/illustrator Barroux is het heel mooi weergegeven. Namelijk met een ijsberenfamilie die door een afbrekende ijsschots wegdrijft van hun thuis (zelfs de klimaatproblematiek komt dus eigenlijk even aan de orde). Tijdens hun zoektocht naar nieuw land wordt de ijsschots steeds kleiner en kleiner… maar op veel plekken zijn ze niet welkom, ze zijn te anders, er wordt beweerd dat er niet genoeg plek is of ze worden zogenaamd niet gehoord.

Uiteindelijk vinden ze een nieuwe plek waar ze gelukkig zijn. En dan… komt er ook een apenfamilie langs op zoek naar een nieuw thuis.

En zij zijn uiteraard bij de ijsberen….Welkom!

Mijn peuter van 3,5 was erg geboeid bij het verhaal en leefde mee met de ijsberen “maar er is toch genoeg plek voor hun mama?!”.

Het verhaal is een mooie eerste aanzet voor het besef van iemand welkom heten, in het geval van mijn peuter bv. bij je thuis of als je aan het spelen bent. Het bijbrengen van dat besef is een begin. Als dan ooit het onderwerp van vluchtelingen aan bod komt kun je refereren aan dit boek.

Van Barroux bleken we al eerder fan te zijn, zijn boek Waar is de Olifant over de problematiek van ontbossing was ook al prachtig en populair bij mijn zoontje. Hij weet echt lastige actuele onderwerpen op een begrijpelijke manier te vertalen in een prentenboek en dat vind ik erg bijzonder!

 

Gegevens:

Titel: Welkom

Auteur: Barroux

ISBN: 9789030502791

Soort: Hardcover

Pagina’s: 32

Uitgever: Meis en Maas

Prijs: € 12,95

Haal ‘m in je eigen boekhandel of klik hier: Welkom

 

Disclaimer: Dit boek kreeg ik via de uitgever om over te bloggen. Dat deed ik graag want het is een bijzonder boek. Voor meer informatie over ons beleid klik in het hoofdmenu op het kopje “Over de site”.

 

Share

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.