#147. Heel bijzonder: Het lammetje dat een varken is

 

 

Dit is een erg bijzonder boek. Het gaat over een lammetje dat zich niet thuis voelt in zijn wollen jas. Hij vindt/voelt namelijk dat hij een varkentje is. Eerst wordt hij door de schapen en varkens uitgelachen als hij door de modder rolt… maar als de dierenarts bevestigt dat het inderdaad een varkentje is en hem helpt om er ook uit te zien als een varkentje, wordt hij volledig geaccepteerd.

Om het onderwerp van transgender/staan voor wie je bent & je niks aantrekken van anderen zó toegankelijk en bespreekbaar te maken voor kleine kinderen is erg bijzonder. Niet voor niets heeft de schrijver een Zilveren Griffel ervoor gekregen.

Mijn kleuter vond het een erg grappig verhaal maar had ook een houding van “nou prima, dan is het nu een varkentje”. Na het lezen benadruk ik vooral dat lammetje zich varkentje voelde en lekker varkensdingen deed en dat hij dat helemaal zelf mocht weten en dat het niet uitmaakt wat anderen daar van vinden.

De tekst waar mijn kleuter keer op keer het hardst om moest lachen is trouwens de reactie van de schapen wanneer het lammetje roept dat het een varkentje is: “haha, dan zijn wij vliegtuigen!” waarop ze dan hoog in de lucht springen en vliegtuiggeluiden maken. Heeft niet echt iets te maken met het ‘zware’ onderwerp dus eigenlijk. En dat lijkt me een mooi uitgangspunt, dat het helemaal niet zo bijzonder is maar juist gewoon. Ik hoop dat hij het de komende jaren als hij iets meer besef krijgt van alles om hem heen deze houding blijft hebben.

Kortom, een aanrader, dit ook nog eens leuk geïllustreerde boek over dit bijzondere onderwerp!

 

GEGEVENS:

Titel:      Het lammetje dat een varken was
Auteur:  Pim Lammers & Milja Praagman
ISBN:      9789462911994

Soort:     Hardcover
Pagina’s: 32
Uitgever: De Eenhoorn
Prijs:       € 13,95

Haal ‘m in je eigen boekhandel of klik hier voor: Het lammetje dat een varken is

 

 

Disclaimer: Dit boek kreeg ik via de uitgever om over te bloggen. Dat deed ik graag want het is een bijzonder boek! Voor meer informatie over ons beleid klik in het hoofdmenu op het kopje “Over de site”.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.